Ciasto francuskie ze śliwkami i migdałami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie ze śliwkami i migdałami. To ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, a wykonanie go zajmie mniej niż 30 minut. Chrupiące, kruche ciasto francuskie, ciepłe i soczyste śliwki, a na koniec płatki migdałowe! To łatwe letnie ciasto zachwyci każde podniebienie. Deser z ciasta francuskiego cieszy się w moim domu dużą popularnością. Potrzebujesz zaledwie kilku składników by cieszyć się tym mega obłędnym w smaku ciastem. Możesz być pewna, że ten deser ze śliwkami i migdałami pokocha każda osoba!
Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego też powinny znaleźć się w naszej diecie. Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób borykających się z zaparciami. Chronią przed nowotworami. Działają także przeciwmiażdżycowo. Hamują wchłanianie cholesterolu. Poprawiają trawienie. Chronią przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie działają na układ nerwowy i poprawiają nasze samopoczucie. Witaminy jakie znajdziemy w śliwkach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w śliwce to: magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, wapń. Zawierają dużo błonnika.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 5 łyżek migdałów
– 500 g śliwek
– 30 g płatków migdałowych
– cukier kokosowy do posypania
Rozwiń ciasto francuskie i przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Migdały posiekaj.
Śliwki przekrój na pół i pozbądź się pestek.
Wierzch ciasta francuskiego posyp posiekanymi migdałami i połóż połówki śliwek jedna obok drugiej. Śliwki umieść na całej powierzchni ciasta.
Następne posyp płatkami migdałowymi i cukrem kokosowym.
Piekarnik nastaw na 200˚C.
Piecz ciasto przez 20 minut, aż ciasto będzie złociste, a śliwki miękkie.
Upieczone ciasto odstaw na 10 minut, aby lekko przestygło.
Jak tu nie kochać ciasta francuskiego i śliwek oraz migdałów. Jest to połączenie prostych składników, które w efekcie dają niepowtarzalny smak i cudowny aromat pieczonych śliwek. Minimalna ilość pracy, a mimo to efekt zaskakuje… Sezon na śliwki w pełni, więc warto wykonać deser z tych soczystych owoców. Jeśli uwielbiasz pieczone śliwki i kruche ciasto francuskie, ten prosty przepis stanie się Twoim ulubionym deser do kawy bądź herbaty. Idealne ciasto na każdy dzień tygodnia.