Ciasto z budyniem i sokiem pomarańczowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto z budyniem i sokiem pomarańczowym. Niektóre okazje wymagają po prostu wyjątkowego ciasta. Jeśli szukasz imponującego przepisu, z którego uzyskasz pyszne ciasto, masz szczęście! Mam dla Ciebie ciasto, które składa się z biszkoptu z dodatkiem maku, następnie budyń z sokiem z pomarańczy i na koniec bita śmietana o smaku cytrynowym. To pyszne domowe ciasto o smaku pomarańczy jest idealnym deserem. Idealne ciasto na weekend jak i spotkania rodzinne.
Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się bardzo dobrą opinią. Owoc ten jest pełen antyoksydantów i witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się, nasz skóra wygląda młodziej. D-limonen zawarta w owocu zapobiega niektórym rodzajom nowotworu. Składniki odżywcze, które występują w pomarańczy działają również na poprawę naszego wzroku. Zapobiegają chorobom serca, wspomagają rozwój mózgu. Witaminy zawarte w pomarańczy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, P, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy w pomarańczy to: wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, cynk, magnez. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie jelit.
Post sponsorowany.
A wyciskarkę polecam z całego serca , jeśli chcesz zainwestować w zdrowie to ta wyciskarka JEST TYM CZEGO POTRZEBUJESZ! Kupisz ją tutaj
Soki, sorbety, musy i nawet mleko. Sprzęt na lata i jest to opłacalna inwestycja.
Zniżka na -10% z kodem ZDROWYSTYLJOANNY
UWAGA!!!
Od września multigrill i wyciskarka wolnoobrotowa będzie droższa, więc jeśli się zastanawiasz, nie zwlekaj dłużej! To sa dobrze wydane pieniądze.
Składniki jakie są potrzebne:
Spód:
– 4 jajka w temperaturze pokojowej
– 50 g maku
– 4 łyżki erytrytolu
– 70 g mąki orkiszowej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa pomarańczowa:
– 1 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
– 5 łyżek erytrytolu
– 3 budynie śmietankowe
Bita śmietana:
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– ½ szklanki gorącej wody
– 1 galaretka cytrynowa
– kakao do posypania
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawaj po jednej łyżce erytrytolu. Na koniec wlej żółtka i miksuj tylko do połączenia się składników.
Dodaj mąkę, mak i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką delikatnie.
Blachę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
Wyciągnij ciasto i odstaw do ostygnięcia.
Teraz wykonaj masę pomarańczową.
Na przygotowanie soku potrzebujesz około 1,5 kg pomarańczy. Wyciśnij sok z pomarańczy. W jednej szklance soku rozpuścić budyń i wsyp erytrytol, a pozostały sok wlej do garnka. Sok doprowadź do wrzenia. Wlej budyń i mieszaj do momentu aż zgęstnieje. Gorący budyń przelej na spód. Ciasto odstaw do ostygnięcia.
A teraz przejdź do przygotowania ostatniej warstwy.
Do gorącej wody wsyp galaretkę i mieszaj do momentu aż się rozpuści. Odstaw na bok by ostygła.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę. Wlej przestudzoną galaretkę i kontynuuj miksowanie do połączenia się składników.
Gotową bitą śmietanę przełóż na masę budyniową. Wyrównaj.
Posyp kakao.
Ciasta warstwowe mają wielu zwolenników, ponieważ można je przygotować na wiele okazji i są takie pyszne i nie wspomnę, że cudownie się prezentują na słodkim stole. Jeśli lubisz ciasta z efektem wow to ten przepis jest dla Ciebie. Pomyśl tylko, delikatne warstwy ciasta, delikatny budyń i puszysta bita śmietana to satysfakcjonujący moment, kiedy zaczniesz delektować się tymi pysznymi warstwami ciasta. Oczywiście to ciasto nada się na każdą uroczystość od urodzin aż po święta, a także dzień weekendowy. Ciasto o lekkim orzeźwiającym smaku pomarańczy i cytryny.