Fit ciasto missisipi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Fit ciasto missisipi. To ciasto jest pysznie czekoladowe i wypełnione jest bardzo i zdrowymi składnikami. Jest wiele przepisów na ciasta czekoladowe, jednak nic nie przebije tego połączenia. Czekoladowy spód z płatków owsianych, daktyli i orzechów nerkowca, następnie delikatna warstwa kakaowa z nasionami chia i orzechami nerkowca, kolejna warstwa to masa budyniowa z awokado i bananem i na koniec kokosowa bita śmietana. Cóż za pyszne warstwy. Fit ciasto missisipi to czysta przyjemność!
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 5 łyżek kakao
– 1 szklanka daktyli
– 1 szklanka płatków owsianych
– ½ szklanki oleju koksowego
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 szklanka orzechów nerkowca
Masa orzechowa:
– 1 łyżka nasion chia
– 2 szklanki orzechów nerkowca
– ½ szklanki oleju kokosowego
– ½ szklanki syropu klonowego
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
– ½ szklanki mleka owsianego
– ½ szklanki kakao
Masa budyniowa z awokado:
– 4 dojrzałe awokado
– 2 banany
– 1/3 szklanki kakao
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżeczki esencji z wanilii
– ¼ szklanki syropu klonowego
Bita śmietana:
– 1 łyżeczka wanilii
– 4 łyżeczki syropu klonowego
– 1 puszka mleczka kokosowego
– sok z cytryny
– kakao do posypania
Mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce na 24 h przed przystąpieniem do wykonania bitej śmietany.
2 szklanki orzechów nerkowca namaczamy w wodzie i pozostawiamy na całą noc.
Do wykonania ciasta użyłam blachę do tarty o średnicy 25 cm.
Wszystkie składniki do wykonania spodu umieszczamy w robocie kuchenny i przetwarzamy do momentu aż uzyskamy kleistą masę. Oczywiście olej kokosowy rozpuszczamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w niej gotową masę na spód i równomiernie rozmieszczamy ją na spodzie i bokach mocno dociskając. Blachę wkładamy do lodówki i przystępujemy do wykonania masy orzechowej.
Namoczone orzechy, płynny olej kokosowy, nasiona chia, kakao, syrop klonowy, mleko owsiane i sól umieszczamy w robocie kuchenny i czekamy aż masa uzyska gładką, aksamitną konsystencję. Gotową masę przekładamy na wcześniej schłodzony spód. Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki. Przystępujemy do wykonania budyniu z awokado.
Składniki potrzebne do wykonania budyniu z awokado wkładamy do robota kuchennego i czekamy aż uzyskamy masę, która będzie gładka i aksamitna. Masę z awokado kładziemy na masie orzechowej, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Składniki potrzebne do wykonania bitej śmietany wkładamy do miski i za pomocą mikserem ubijamy. Gotową bitą śmietanę kładziemy na wierzchu ciasta posypujemy do dekoracji odrobiną kakao.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Wbrew pozorom to ciasto jest naprawdę łatwe w wykonaniu. Ten deser jest cudownie wilgotny, kremowy i nie wymaga pieczenia. Niezwykle bogata i dekadencka uczta! Pyszna czekoladowa dobroć. Jeśli ktoś ma ochotę na czekoladowe pyszności o delikatnej konsystencji to to ciasto będzie idealnym deserem. Ciasto pełne czekoladowego smaku, ale także pełne zdrowych i pełnowartościowych składników. Jest to ciasto, które smakuje coraz lepiej za każdym kęsem. Niezapomniane doznania kulinarne.