Pleśniak ze śliwkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pleśniak ze śliwkami. Późne lato i ciasto ze śliwkami są ze sobą ściśle połączone. Jeśli delektujemy się tym soczystym ciastem, lekko słodkim, to czujemy przyjemne ciepłe dni i rześkie noce. Delikatnie doprawione, z różnorodnością warstw to pyszne w smaku ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto, śliwki, białka oraz ciasto kakaowe to wszystko składa się na pyszne ciasto ze śliwkami. Soczyste dojrzałe śliwki są głównym bohaterem tego ciasta.
Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego też powinny znaleźć się w naszej diecie. Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób borykających się z zaparciami. Chronią przed nowotworami. Działają także przeciwmiażdżycowo. Hamują wchłanianie cholesterolu. Poprawiają trawienie. Chronią przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie działają na układ nerwowy i poprawiają nasze samopoczucie. Witaminy jakie znajdziemy w śliwkach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w śliwce to: magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, wapń. Zawierają dużo błonnika.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Ceramika od @cera_michi
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki
– 1 kostka masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 żółtek
– 2 – 3 łyżki jogurtu greckiego
– 2 łyżki kakao
Nadzienie:
– 600 g śliwek bez pestek
– 5 białek
– 250 g erytrytolu
– szczypta soli
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto jest twarde dodajemy jogurt grecki.
Ciasto dzielimy na 3 równe części.
Do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy.
Jedną białą cześć i z kakao wkładamy do zamrażarki.
Trzecią część rozwałkowujemy i wykładamy spód blachy o wymiarach 26 x 35 cm. Następnie kładziemy połówki śliwek, jedną obok drugiej. Na tarce na grubych oczkach ścieramy ciasto z kakaem i posypujemy nim śliwki.
Ubijamy białka z erytrytolem. Gotową pianę pokładziemy na ciasto z kakaem. Na pianę ścieramy ostatnią część ciasta.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy ciasto przez 50 – 55 minut.
Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
To pyszne ciasto ze śliwkami jest miękki i delikatnie kruche. Wystarczy kilka prostych składników i śliwek, aby przygotować to ciasto z owocami. Jest to świetny przepis, w którym możemy wykorzystać świeże śliwki. Pleśniak ze śliwkami pięknie się prezentuje i możemy podawać je na ciepło, wspaniale smakuje z bitą śmietaną lub gałką domowych lodów. Jeśli nie przepadamy za śliwkami możemy użyć innych owoców np. moreli czy malin.