Kotlety jajeczne z warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kotlety jajeczne z warzywami. Kotlety z jajek z dodatkiem warzyw i ziół, to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów, które pokochasz Ty i Twoja rodzina! Czy wiesz, że kotlety to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych na świecie. Kotlety występują w różnych kształtach, rozmiarach i rodzajach, ale jedno jest wspólne – są chrupiące i bardzo smaczne. Te kotlety jajeczne z warzywami to bomba smaku, są super pyszne i zdrowe, ponieważ są wykonane ze najlepszych składników.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą potrzebna:
– 8 jajek
– ½ pęczka natki pietruszki
– 1 cebula
– 1 mała puszka kukurydzy
– 1 duża papryka czerwona
– olej do smażenia
– bułka tarta
– sól, pieprz
Jedno jajko odłóż, pozostałe ugotuj na twardo.
Ugotowane jajka zmiażdż widelcem lub zetrzyj na tarce jarzynowej.
Cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę i podduś na patelni.
Warzywa i jajka połącz w misce, przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
Z masy uformuj kotleciki i obtocz je najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj na ciepło do obiadu lub jako zimną przystawkę.
Słowo „Cutlet” pochodzi od francuskiego słowa „cotelette” i były one podawane jako przydawka, przekąska w kuchni francuskie. Po jakimś czasie stały się bardziej popularne na całym świecie i są wykonywane na wiele sposobów. Kotlety z jajek są delikatne, chrupiące i są znakomitą propozycją na obiad lub przekąskę. Pyszne kotlety składają się z jajek, papryki, natki pietruszki, kukurydzy i cebuli, obtoczone w pysznej bułce tartej, która po usmażeniu tworzy pyszną i chrupiącą panierkę.