Surówka z kapusty pekińskiej i papryki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki. Ta surówka jest jasna i kolorowa i doskonale pasuje do obiadu jako zdrowy dodatek. Jeśli planujemy piknik umieśćmy surówkę z kapusty pekińskiej obok kanapek jako smaczny dodatek. Grillujemy dziś wieczorem? Pyszna surówka z kapusty pekińskiej i papryki z dodatkiem groszku, natki pietruszki i kukurydzy znakomicie się sprawdzi jako dodatek do mięsa. Smacznie, szybko, zdrowo i kolorowo!
Kapusta pekińska jest warzywem niskokalorycznym. Witaminy jakie znajdziemy w kapuście pekińskiej: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, beta-karoten. Zawiera także bogactwo składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, magnez. Warzywo to dobrze wpływa na nasz wzrok, układ nerwowy, serce, układ kostno- stawowy. Dzięki zawartości dużej ilości przeciwutleniaczy usuwa z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki, chroniąc w ten sposób nasz organizm przed różnego rodzaju chorobami. Błonnik jaki znajdziemy w kapuście reguluje pracę układu trawiennego oraz zapewni nam uczucie sytości na długi czas.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ główki kapusty pekińskiej
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka groszku
– 1 cebula
– 150 g jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
– ½ pęczka natki pietruszki
Groszek i kukurydzę odcedzamy.
Kapustę pekińską siekamy drobno.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Pietruszkę siekamy.
Wszystkie warzywa wkładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt naturalny. Mieszamy sałatkę i miskę przykrywamy folią spożywczą. Surówkę wkładamy do lodówki na całą noc.
Wykorzystajmy kapustę pekińską w zupełnie nowej odsłonie dzięki temu przepisowi na sałatkę z kapusty pekińskiej i papryki. Całość doprawiona jogurtem naturalnym. Jest to pyszna, letnia sałatka, która cudownie chrupie i rewelacyjnie smakuje. Ta sałatka jest absolutnie uzależniającą.