Fasolka po meksykańsku.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Fasolka po meksykańsku. Ta fasolka po meksykańsku jest niezwykle smaczna, aromatyczna i delikatna! Fasola w towarzystwie pomidorów, czosnku, natki pietruszki, piersi z indyka oraz przypraw. To pikantne danie może wyglądać skromnie, ale uwierz mi, że ta fasolka po meksykańsku jest szalenie pyszna i taka zdrowa. Spróbuj podawać tą fasolkę z ryżem lub pieczywem aby uzyskać satysfakcjonujący i sycący posiłek. Możesz wykonać to danie na obiad a Twoja rodzina Ci za nie bardzo podziękuje.
Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 400 g białej fasoli
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 500 g mielonej piersi z indyka
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 500 ml pomidorów z puszki
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– sól, pieprz
– olej
– oregano
– kminek
– natka pietruszki lub kolendra
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 1 strączek ostrej papryki
Fasolę zalej wodą i odstaw na 12 godzin, a następnie ugotuj do miękkości.
Na patelni rozgrzej olej, wsyp cukier i dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę. Całość smaż 2 minuty, pamiętaj o mieszaniu.
Następnie dodaj mięso i smaż do momentu aż będzie gotowe.
Wlej pomidory z puszki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, oregano, kminek. Przykryj i zagotuj.
Czerwoną fasolę przepłukaj na sitku i dodaj do mięsa.
Odsącz ugotowaną fasolę i dodaj do mięsa.
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 45 minut w 180°C .
Posyp świeżą natką pietruszki lub kolendry.
Ta przepyszna fasola po meksykańsku jest znakomitym dodatkiem do tacos, enchilladas lub innych dań inspirowanych kuchnią meksykańską. Te składniki łączą się szybko i łatwo i w krótkim czasie możesz cieszyć się aromatycznym obiadem, który pokochasz. Fasolka domowej roboty jest tańsza i smakuje znacznie lepiej niż ta w puszkach. Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się wyśmienitym posiłkiem kiedy tylko masz na nią ochotę.