Przeciwutleniacze (antyoksydanty) – korzyści z ich stosowania.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Przeciwutleniacze (antyoksydanty) – korzyści z ich stosowania. Bez wątpienia może to być najczęściej dyskutowany temat w dziedzinie zdrowia. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i zapobiegają kilku śmiertelnym chorobom – są supermenami naszego organizmu. Podczas gdy niektóre przeciwutleniacze są produkowane w organizmie, większość z nich należy pozyskiwać ze zbilansowanej diety.
Jak sama nazwa wskazuje, przeciwutleniacze to wszelkie substancje, które hamują utlenianie i zwalczają potencjalnie szkodliwe czynniki utleniające wewnątrz organizmu. Te czynniki utleniające częściej nazywane wolnymi rodnikami, to cząsteczki wytwarzane, gdy nasz organizm rozkłada żywność lub jest narażony na zanieczyszczenia, toksyny lub wszelkiego rodzaju promieniowanie.
Przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez te wolne rodniki. Dlatego są czujnymi obrońcami. Codziennie strzegą naszych systemów. Przyjrzyjmy się różnym pokarmom bogatym w przeciwutleniacze.
Jakie pokarmy są bogate w przeciwutleniacze?
Im wyższy wynik tym większa zdolność antyoksydacyjna. Poniżej znajdują się produkty bogate w przeciwutleniacze, które obejmują połączenie ziół, owoców, warzyw, napojów i suplementów.
Owoce bogate w przeciwutleniacze:
Czarny bez (14,697)
Dzikie jagody (9,621)
Gotowany karczoch (9,416)
Truskawki (5,938)
Jeżyny (5,905)
Czerwone winogrona (1837)
Warzywa bogate w przeciwutleniacze:
Surowy zielony jarmuż (1770)
Surowe brokuły (1510)
Surowy szpinak (1513)
Orzechy bogate w przeciwutleniacze:
Pekan (17940)
Orzechy brazylijskie (1419)
Rośliny strączkowe i zboża bogate w przeciwutleniacze:
Fasola (8,606)
Chleb pełnoziarnisty (1421)
Zioła bogate w przeciwutleniacze:
Goździki (314,446)
Cynamon (267,537)
Oregano (159,277)
Kurkuma (102700)
Kminek (76,800)
Suszona pietruszka (74,359)
Bazylia (67.553)
Imbir (28.811)
Ciemna czekolada (20816)
Napoje bogate w przeciwutleniacze:
Zielona herbata (1253)
Wino czerwone (3607)
Jakie są zalety przeciwutleniaczy?
Znane ze zwalczania wolnych rodników i wynikającego z nich stanu zapalnego, przeciwutleniacze poprawiają zdrowie serca i funkcje poznawcze. Wzmacniają również odporność i poprawiają widzenie a ich właściwości przeciwzapalne pomagają zapobiegać przewlekłym dolegliwościom takim jak zapalenie stawów. Odpowiednie spożycie przeciwutleniaczy może również opóźnić starzenie się organizmu i poprawić stan włosów.
1.Poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Chociaż nie wszystkie przeciwutleniacze okazały się chronić przed chorobami serca niektóre witaminy i minerały takie jak: C, E, selen, miedź i cynk mają silne działanie kardioprotekcyjne. Stwierdzono, że odpowiednie spożycie witaminy C może zmniejszyć ryzyko udaru nawet o 50 procent.
2.Pomagają w leczeniu zapalenia stawów.
Jedno z badań wykazało, że interwencja antyoksydacyjna może złagodzić objawy kliniczne reumatoidalnego zapalenia stawów i przynieść ulgę. Można to przypisać właściwościom przeciwzapalnym przeciwutleniaczy. Zarówno antocyjany w jagodach jak i witamina C w owocach cytrusowych mogą zwalczać wolne rodniki, które są odpowiedzialne za objawy zapalenia stawów.
3.Pomagają w zapobieganiu raka.
Przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki, które jak stwierdzono powodują raka. Nawet suplementy diety zawierające przeciwutleniacze mogą pomóc w leczeniu raka – biorąc pod uwagę ich zdolność do zwalczania stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych.
4.Wzmacniają odporności.
Spożywanie większej ilości owoców i warzyw to pewny sposób na zwiększenie odporności. Przeciwutleniacze takie jak witaminy: A, C, E i karotenoidy wzmacniają odporność organizmu.
5.Poprawiają płodność.
Badania są tutaj ograniczone. Jednak w jednym z badań stwierdzono, że przeciwutleniacze, takie jak witaminy C, E, cynk i selen, mogą poprawić jakość nasienia i płodność.
6.Są dobre dla nerek.
Suplementacja przeciwutleniaczami może spowolnić postęp przewlekłej choroby nerek. Przeciwutleniacze mogą być szczególnie korzystne dla każdego kto jest poddawany dializie.
7.Pomagają kulturystom.
Wiadomo, że przeciwutleniacze maksymalizują efekty treningu. Pomagają również radzić sobie ze stresem oksydacyjnym wynikającym z ćwiczeń. A ponieważ stres oksydacyjny może również przyczyniać się do urazów i utrudniać gojenie, przyjmowanie przeciwutleniaczy może wspomóc regenerację a nawet ją przyspieszyć. Przeciwutleniacze, zwłaszcza witamina C mogą pomóc w naprawie tkanek – wiadomo, że ćwiczenia powodują powstawanie wolnych rodników, które mogą wpływać na tkankę mięśniową i czas regeneracji.
8.Korzyści dla palaczy.
Wiele badań wykazało, że spożycie różnych owoców i warzyw może stanowić strategię ochronną dla palaczy. Zaobserwowano również, że palacze mają zwiększony stres oksydacyjny i upośledzoną aktywność przeciwutleniającą – dlatego przyjmowanie przeciwutleniaczy może oferować szereg korzyści ochronnych.
9.Opóźniają starzenie się organizmu.
To właśnie wolne rodniki powodują oznaki starzenia. Powodują uszkodzenia komórek i stany zapalne oraz prowadzą do zmarszczek i plam starczych. Ponieważ przeciwutleniacze przeciwdziałają działaniu wolnych rodników mogą odgrywać główną rolę w opóźnianiu oznak starzenia.
10.Wzmacniają włosy.
Suplementy przeciwutleniaczy mogą poprawić stan włosów i leczyć niedobory składników odżywczych, które mogą zagrozić zdrowiu włosów. Nasze włosy są regularnie narażone na działanie promieni słonecznych i zanieczyszczeń są nieustannie bombardowane wolnymi rodnikami. Przeciwutleniacze mogą temu przeciwdziałać, chroniąc delikatne mieszki włosowe i zapobiegając wypadaniu włosów spowodowanym stresem oksydacyjnym.
Kluczowe jest przyjęcie odpowiedniej (i wymaganej) ilości przeciwutleniaczy. Skoncentrujmy się na regularnym uzyskaniu jak największej liczby świeżych, pełnowartościowych pokarmów bogatych w przeciwutleniacze (i suplementy, jeśli to konieczne) – a nasze ciało będzie nam wdzięczne.