Sałatka z ciecierzycą i pomidorami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z ciecierzycą i pomidorami. Jest to zdrowa i lekka sałatka z pomidorami i ciecierzycą, z dodatkiem papryki i czosnku i także szczypiorku. Ta sałatka to świetna opcja na lekką kolację oraz znakomicie się sprawdzi jako dodatek do dania głównego. Dojrzałe pomidory, chrupiąca papryka i odżywczą ciecierzyca i ten czosnek, sałatka która idealnie sprawdzi się na wynos.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 słoiczek cieciorki
– 1 papryka żółta
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– pęczek szczypiorku
– 2 pomidory
– sól, pieprz
– 5 łyżek oliwy z oliwek
Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w kostkę.
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce, dodajemy olej i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i podajemy.
Sałatka, którą możemy wykonać w mgnieniu oka. Jest to sałatka, która wypełniona jest dobrymi rzeczami, takimi jak: pomidory, szczypior, papryka, czosnek, ciecierzyca i cebula. Skład sałatki bardzo prosty, a efekt to wielkie WOW! Cieszmy się tą sałatką każdego dnia. Jest to prost przepis, ale wciąż satysfakcjonujący. Ta sałatka udowadnia, że można zrobić pyszny posiłek w kilka minut.