Sałatka z makaronem i fetą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z makaronem i fetą. Pełnoziarnisty makaron, ser feta, słonecznik, suszone pomidory, oliwki, cebulki marynowanej oraz szpinak, wszystko to składa się na pyszną i zdrową sałatkę, którą wykonamy w bardzo krótkim czasie. Ta sałatka znakomicie się sprawdzi jako samodzielny posiłek a gdy dodamy kurczaka mamy znakomity i szybki obiad. Jest to sałatka pełna smaku i aromatu. Sałatka napakowana warzywami i makaronem, która znakomicie sprawdzi się na wynos.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 150 g makaronu pełnoziarnistego
– 1 szklanka oliwek
– 1 szklanka suszonych pomidorów
– 2 garście świeżego szpinaku
– 1 opakowanie sera feta
– ½ szklanki cebulki marynowanej
– olej z awokado
– sól, pieprz
– 2 garście pestek słonecznika
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulkę, suszone pomidory i oliwki przekładamy na sitko.
Szpinak myjemy.
Suszone pomidory i ser feta kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Dodajemy ugotowany makaron, szpinak, oliwki i cebulę marynowaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i wlewamy olej z awokado. Mieszamy. Wszystko posypujemy prażonym słonecznikiem.
Super aromatyczna, kolorowa i łatwa sałatka z makaronem i serem feta, przygotowana ze zdrowych składników i to wszystko wykończone pysznym dressingiem. Cieszmy się tą sałatką na kolację, lekki lunch w pracy lub jako dodatek do obiadu. Jest to lekka sałatka i jednocześnie bardzo sycąca o idealnej równowadze smaku i tekstur. Być może mamy już większą część składników pod ręką, więc działajmy z wykonaniem tej pysznej sałatki.