Pudding chia z jabłkiem i cynamonem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pudding chia z jabłkiem i cynamonem. Albo kochasz nasiona chia, albo ich nienawidzisz! Ci którzy uwielbiają nasiona chia, pokochają ten przepis na pudding chia z cynamonem, jabłkiem i masłem orzechowym. To danie to deser na śniadanie, które zapewni Ci sytość i satysfakcję. Gdy przygotujesz ten pudding chia z jabłkiem i cynamonem, okaże się on Twoją ulubioną propozycją na śniadanie. Przygotowanie go zajmie 10 minut. Ten pudding chia jest pełen smaku i jest przyjazny dla wegan.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie są potrzebne:
Pudding chia:
– 3 łyżki nasion chia
– 250 ml mleka owsianego
– 1 łyżka syropu z agawy
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki kardamonu
Jabłka z cynamonem:
– 1 duże jabłko
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 1 łyżka masła orzechowego
– ½ łyżeczki cynamonu
– 1/3 szklanki wody
– orzechy do posypania
Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
Pokrojone jabłko wsadź do garnka, wlej wodę. Duś aż jabłko zmięknie, w razie potrzeby dolej więcej wody. Na koniec dodaj cynamon, syrop z agawy i masło orzechowe. Wymieszaj i ściągnij z ognia.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania puddingu chia wymieszaj w garnku.
Postaw garnek na małym ogniu i mieszaj i zagotuj. Duś przez około 3 – 4 minuty.
Ciepły pudding chia przełóż do miseczki, na wierzch połóż wcześniej przegotowane jabłko. Całość posyp orzechami.
Smacznego.
Przepis na pudding chia składa się z prostych składników, potrzebujesz nasion chia, mleka owsianego, jabłka, masła orzechowego, cynamonu i kardamonu. Budyń chia smakuje jak szarlotka. Chwyć łyżkę i zanurz się w miseczce wypełnioną puddingiem chia. Ten przepis stanowi zdrową opcje na deser, przekąskę lub śniadanie. Po prostu pyszna uczta o każdej porze dnia i każdy będzie zadowolony!