Cukrowy detoks. Jak pokonać uzależnienie od słodyczy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Cukrowy detoks. Jak pokonać uzależnienie od słodyczy. Detoks cukrowy to najlepszy sposób na pozbycie się uzależnienia od cukru. Cukier uzależnia 8 razy bardziej niż kokaina! Chociaż WHO zaleca spożywanie 6 łyżeczek cukru, większość dorosłych spożywa 22 łyżeczki (lub więcej!) a dzieci spożywają około 34 łyżeczki cukru dziennie. W rezultacie dzieci, młodzież i dorośli są podatni na otyłość, stan przedcukrzycowy, cukrzycę i choroby serca.
Co to jest detoks cukrowy?
Detoksykacja cukrowa to strategiczny plan, który pomoże przezwyciężyć uzależnienie od cukru. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, całkowicie powstrzymuje apetyt na przetworzone jedzenie, poprawia profil lipidowy we krwi oraz poprawia funkcjonowanie mózgu i mięśni.
Żywność, którą jemy będzie wyglądać i smakować dobrze oraz zaspokoi nasz głód fizyczny i emocjonalny. Brzmi świetnie, prawda? Ale jeśli nie jesteśmy zmotywowani i zaangażowani nie będziemy w stanie odtruć organizmu od cukru.
Niebezpieczeństwa związane z cukrem.
Zaraz po spożyciu słodkiego jedzenia (lody, czekolady, naleśniki lub gofry) czujemy się niesamowicie.
Dlaczego więc cukier jest taki zły? Co właściwie on robi lub do czego prowadzi? Cóż – oto ryzyko uzależnienia od cukru:
Otyłość – to pierwsza oznaka nadmiernej konsumpcji cukru. Kiedy w organizmie jest za dużo cukru i prowadzimy siedzący lub umiarkowanie aktywny tryb życia dodatkowy cukier jest magazynowany w postaci tłuszczu. Zaczyna się od tłuszczu podskórnego a następnie cukier przekształca się w tłuszcz i jest przechowywany w centralnej części i narządach (tłuszcz trzewny), wtedy zdrowie zaczyna się pogarszać.
Stan przedcukrzycowy / cukrzyca – wysoki poziom cukru we krwi prowadzi do insulinooporności. W rezultacie komórki organizmu nie są w stanie wykorzystać dostępnej glukozy to z kolei powoduje większe wchłanianie pokarmu / cukru, podnosząc w ten sposób poziom cukru. Końcowy wynik tego niebezpiecznego cyklu – stan przedcukrzycowy i cukrzyca.
Depresja – i myśleliśmy, że cukier pomaga nam poczuć się lepiej! Spożywanie zbyt dużej ilości cukru wiąże się z depresją. A to dlatego, że hormony „dobrego samopoczucia” mogą zadziałać gdy zjemy słodki smakołyk ale to uczucie szybko ustępuje a nasze prawdziwe problemy pozostają realne. W końcu jemy więcej cukru a jednak problem nie znika. W ten sposób przybędzie nam kilka kilogramów.
PCOS i niepłodność – policystyczne jajniki stały się normą dla kobiet w wieku rozrodczym. Głównym powodem są złe wybory dotyczące stylu życia – w tym bezmyślne spożywanie żywności zawierającej cukier w różnych formach. Prowadzi to do otyłości i insulinooporności, co z kolei powoduje zachwianie równowagi hormonalnej w organizmie i prowadzi do powstawania licznych cyst na jajnikach. Nieregularne miesiączki, zarost na twarzy, tłuszcz brzuszny typu męskiego itp. To objawy PCO. Nieleczona może prowadzić do bezpłodności u kobiet.
Wszyscy wiemy, że naprawdę bardzo trudno jest zrezygnować z cukru. Dowiedzmy się, dlaczego rzucenie cukru jest tak trudne, jak rzucenie palenia.
Dlaczego trudno jest rzucić cukier?
Kiedy już jesteśmy uzależnieni od cukru, bardzo trudno jest pozbyć się tego nałogu. A to dlatego, że podobnie jak alkohol, papierosy lub narkotyki, stajemy się emocjonalnie uzależnieni od cukru aby poczuć się lepiej – czy to kawałek czekolady, babeczka, bajgiel czy gorąca czekolada.
Cukier ma tendencję do łaskotania naszych kubków smakowych, które daje nam przyjemne uczucie. Będziemy cierpieć fizycznie i psychicznie, jeśli nie znajdziemy pokarmu bogatego w cukier, gdy mamy na niego ochotę. W rzeczywistości, gdy spróbujemy rzucić cukier, wystąpią objawy odstawienia cukru, takie jak: ból głowy, złość, ból fizyczny i wahania nastroju.
SPOSOBY NA DETOKS CUKROWY:
1.Detox w kuchni.
Tak! Dopóki nie wyczyścimy szafek kuchennych, lodówki i „awaryjnych” kryjówek z cukierkami, nie będziemy mogli przejść na detoks cukrowy. Kiedy nie mamy w domu (lub w pracy) pokarmów zawierających nadmiar cukru, nie będziemy mieli innego wyjścia jak tylko trzymać się niskocukrowych i niskokalorycznych potraw i to jest pierwszy krok. Podarujmy sobie zdrowe jedzenie. Jedzmy świeże warzywa, owoce (o niskim IG), orzechy, fasolę, chude mięsem, ryby, jajka.
2.Uważajmy co pijemy.
Kiedy próbujemy pozbyć się uzależnienia od cukru, musimy także uważać na to, co pijemy. A to dlatego, że pakowane soki owocowe i warzywne, napoje dla sportowców, napoje energetyzujące i napoje gazowane są pełne cukru. Zamiast tego pijmy wodę, świeżo wyciskane soki owocowe / warzywne, wodę kokosową, koktajle lub maślankę.
3.Dodajemy białko do każdego posiłku.
Białka są trudne do strawienia i dlatego dłużej są wchłaniane przez organizm. To z kolei pomaga czuć się nasyconym przez długi czas. Dlatego dodawajmy źródło chudego białka do każdego posiłku.
Na śniadanie możemy zjeść jajka. Przekąska może zawierać kilka orzechów. Lunch i kolacja mogą zawierać pierś z kurczaka, ryby, grzyby, soczewicę lub fasolę. Kiedy będziemy najedzeni, rzadziej będziemy przeszukiwać szafki kuchenne w poszukiwaniu potraw, które są albo słodkie albo zawierają jakąś formę cukru.
4.Zdrowe węglowodany.
Węglowodany są dobre o ile są węglowodanami złożonymi. Błonnik pokarmowy to złożony węglowodan, który znajduje się w warzywach, owocach, zbożach, nasionach i orzechach. Podobnie jak białko, musimy dodać błonnik pokarmowy do śniadania, obiadu, kolacji i przekąski.
Błonnik pokarmowy zwiększa poziom sytości, poprawia liczbę i rodzaje dobrych bakterii jelitowych oraz zapobiega wchłanianiu tłuszczu poprzez zamykanie cząsteczek tłuszczu. W rzeczywistości, jeśli mamy ochotę na cukier, zjedzmy owoc lub 4 migdały lub 10 pistacji.
5.Zdrowe tłuszcze.
Zdrowe tłuszcze pomagają zmniejszyć stan zapalny, zmniejszając w ten sposób ryzyko przyrostu masy ciała wywołanego stanem zapalnym. Ponadto spożywanie zdrowych tłuszczów zapewnia uczucie sytości, zapobiegna zjadaniu śmieciowego jedzenia lub słodkich pokarmów. Poprawi się jakość skóry i włosów oraz funkcjonowanie mózgu.
Kilka przykładów zdrowych tłuszczów to: oliwa z oliwek, olej rybny, olej z awokado, awokado, olej kokosowy, olej lniany, olej z nasion chia, masło orzechowe i masło słonecznikowe. Nie należy jednak spożywać ich w nadmiarze. Unikajmy także niezdrowych tłuszczów, takich jak: tłuszcz zwierzęcy, masło, margaryna.
6.Zdrowe przekąski.
Przekąski są bardzo ważne. Utrzymują metabolizm na wysokim poziomie i zapobiegają odczuwaniu osłabienia i spowolnienia.
Jako przekąski możemy zjeść owoce o niskim IG, marchewkę i hummus, wypić zieloną herbatę, czarną kawę, jogurt naturalny lub domowe batoniki musli.
7.Redukujmy stres.
Stres może sprawić, że zjadamy emocje. Oznacza to, że za każdym razem, gdy czujemy się zmartwieni, niespokojni lub przygnębieni sięgamy po produkty zawierające cukier aby poczuć się lepiej. Cóż, prawda jest taka, że problem nie zostanie rozwiązany a my przytyjemy. Więc zdajemy sobie sprawę co wywołuje w nas reakcję stresową? Czy to praca, przyjaciel, dieta, którą stosujemy, czy nowe miejsce? Identyfikując problem będziemy w stanie uniknąć takich sytuacji i kontrolować apetyt na cukier.
8.Wysypiajmy się.
Brak snu powoduje otyłość i zwiększa poziom stresu. Musimy więc przespać co najmniej 7 godzin. Zapobiegnie to emocjonalnemu jedzeniu i poprawia ogólny stan zdrowia.
9.Ćwiczmy.
Jeśli zaczniemy ćwiczyć całe emocjonalne jedzenie wyjdzie przez okno. Bez żartów! Musimy ćwiczyć aby nie tylko uwolnić się od stresu, ale także pozbyć się nadmiaru cukru, który jest przechowywany w organizmie w postaci tłuszczu.