Zapiekanka z kaszą jaglaną i bakłażanem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekanka z kaszą jaglaną i bakłażanem. Ta prosta do zrobienia zapiekanka z kaszą jaglaną, bakłażanem, papryką, cukinią, czosnkiem, pomidorami i serem to szybki pomysł na znakomity obiad. Uważam, że jest to wyśmienite danie na letni, ciepły dzień. Taki obiad sprawdzi się dla każdego. Tą prostą zapiekankę możesz zjeść w wersji bez mięsa (jak jest w przepisie), ale jeśli jesteś mięsożercą śmiało możesz dodać kawałeczki piersi kurczaka lub indyka i zapiec całość. Szybko, zdrowo i bardzo smacznie!
Kasza jaglana jest jedna z najzdrowszych kasz i nie jest zbyt doceniana, a szkoda ponieważ posiada wiele właściwości odżywczych. Powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu ze względu na jej właściwości zdrowotne. Idealnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla osób cierpiących na alergię. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia naszą pamięć. Jest lekkostrawna, więc zalecana jest dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm, w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn. Regularne jedzenie kaszy zapobiega powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Dobrze wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy jaglanej to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko.
Bakłażan przypomina troszkę cukinię jednak bardzo się od niej różni. Warzywo to posiada mało kalorii i jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Oberżyna świetnie się sprawdza w dietach odchudzających, ponadto wspiera pracę jelit, pomaga w problemach z zaparciami. W skórce bakłażana znajdują się antyoksydanty, które mają działanie antynowotworowe. Zapobiega chorobom układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma działanie detoksykujące organizm. Witaminy jakie znajdziemy w bakłażanie to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K. kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, magnez, wapń, sód, potas, cynk, selen, fosfor. Znajdziemy w nim jeszcze błonnik i białko.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 100 g kaszy jaglanej
– 400 g cukinii
– 350 g bakłażana
– 1 papryka czerwona
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 1 puszka pomidorów
– 1 ½ szklanki wody
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
– 150 g sera mozzarella
Kaszę jaglaną przepłukuj raz ciepłą raz zimną wodą, w ten sposób pozbędziesz się goryczki.
Cebulę, cukinię, paprykę i bakłażana pokrój w kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Pokrojone warzywa umieść w misce. Dodaj kaszę jaglaną i wlej pokrojone pomidory z puszki. Wsyp przyprawy i wymieszaj.
Zawartość miski przesyp do naczynia żaroodpornego. Wyrównaj. Wlej wodę. Naczynie przykryj folią aluminiową.
Piekarnik nastaw na 200°C i piecz zapiekankę przez 15 minut, następnie ściągnij folię i piecz kolejne 20 minut. Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę startym serem mozzarella. Piecz kolejne 5 – 10 minut by ser się rozpuścił.
Zapiekana z warzywami i kaszą jaglaną to zdrowy i pyszny jednogarnkowy posiłek z cukinią, papryką, bakłażanem, cebulą i czosnkiem oraz serem mozzarella. Ten przepis na zapiekankę wymaga tylko kilku składników, jakimi są świeże warzywa i kasza, całość tworzy świeży, aromatyczny i zdrowy obiad. Jest to bardzo prosta i szybka zapiekana do wykonania w zapracowany dzień w tygodniu. Kontynuuj odkrywanie smacznych i zdrowych smaków.